DROHME, een hele geschiedenis

Van de oprichting van de hippodroom van Ukkel-Bosvoorde in 1875 tot het ontstaan van het DROHME Melting Park sinds juni 2016… Dit mythisch stukje groen in de Belgische hoofdstad heeft al een rijke geschiedenis!

Vanaf zijn oprichting werd de Hippodroom een belangrijke en gezellige plek waar Brusselaars met elkaar afspraken, kwamen ontspannen of sporten. Na een periode van verval verrijst de Fenix vandaag uit zijn as!

Er zijn 3 grote periodes in de geschiedenis van de site:

Het gouden tijdperk: rensport en mondaniteiten

Une piste ovale, une forme originale !

In de 18de eeuw bereikt het Brits enthousiasme voor de rensport ons land. In augustus 1875 schenkt de Staat onder impuls van Leopold II een stuk Zoniënwoud voor paardenkoersen en kleiduifschieten aan de Stad Brussel.

In 1878 legde de Koninklijke Onderneming ter Aanmoediging van de Verbetering van Paardenrassen er een renbaan aan volgens plannen van Edouard Keilig, de landschapsarchitect van het Ter Kamerenbos. De uitgerekte ovale vorm maakte de piste origineel, maar ook extra moeilijk! De site errond werd daarna aangevuld met de Grote en Kleine Tribune.

De aankomstlijn lag tussen de twee tribunes, een ideale plek voor de toeschouwers om de eindsprint mee te maken. In het midden van de piste bevond zich “het Grasperk”, waar toeschouwers aan een lagere prijs maar bijzonder dichtbij de wedstrijd konden volgen.

Het Weeglokaal

Het Weeglokaal werd in 1900 gebouwd, volgens plannen van de architect François Kips. De jockeys werden er met kleren en zadel gewogen. De lichtste jockeys kregen extra ballast mee opdat iedereen met dezelfde kansen aan de start zou verschijnen.

Weddenschappens

Wie aan paardenkoersen denkt, denkt ook meteen aan weddenschappen. Het publiek kwam immers voor het spektakel, maar ook voor het spel. Mensen konden op twee manieren wedden:

  • de onderlinge weddenschappen, waarvan de loketten zich op het gelijkvloers van de Grote Tribune bevonden;
  • de bookmaking, die in de loketten onder de luifels aan de achterkant plaatsvond. Deze loketten liggen in het Gokdorp.
L'annexe du Pésage

Les annexes

De periode van 1880 tot 1940 is het gouden tijdperk van de rensport. Tussen 1942 en 1951 voorziet de architect Paul Breydel de site van meerdere modernistische gebouwen en bijgebouwen, waaronder het bijgebouw van het Weeglokaal. Naast de paardenkoersen vinden er op de site ook tal van andere activiteiten plaats zoals modeshows, mondaine feestjes…

Het verval: het wordt stil op de renbaan

Vanaf de jaren 80 trekken de paardenkoersen steeds minder toeschouwers aan. In 1995 lopen de paarden voor het laatst op de renbaan. Het einde van de rensportactiviteiten luidt het verval in van deze prestigieuze site en zijn opmerkelijk erfgoed.

In die periode ontvangt de site af en toe feestelijke en recreatieve activiteiten: theatervoorstellingen, evenementen, circussen, beurzen, rommelmarkten… maar blijft desondanks, door een gebrek aan onderhoud, aftakelen.

 

De heropleving: een mooie multifonctionele, multigenerationele ruimte

Na een eerste offerteaanvraag zonder toekenning in 2006 door de Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed (MVV), is het de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) die in 2012 een nieuwe offerteaanvraag lanceert.

Het lastenboek van het Gewest voorzag voor deze uitzonderlijke site een origineel project, specifiek op maat van deze buitengewone natuurlijke omgeving en uitzonderlijk erfgoed in Brussel. Het project moest zoveel mogelijk mensen aanspreken, zowel recreatieve als educatieve en culturele luiken inhouden en een toegangspoort tot het Zoniënwoud vormen.

Er werden 7 projecten ingediend, waaronder dat voor het DROHME Melting Park van VO Group, dat door de jury werd weerhouden omwille van zijn uitgesproken kwaliteiten. In augustus 2014 startte de MSI met de restauratie van de buitenkant van de gebouwen: de Grote en Kleine Tribune, het Weeglokaal en de Starttoren. De renovatiewerken waren eind juni 2016 afgerond. Voor de exploitatie van de 15 jaar durende concessie stichtte VO Group de onderneming DROHME Invest en kreeg het de inrichting, de uitwerking van de infrastructuur en het beheer van het Melting Park toevertrouwd.

 


Top

Meer weten over DROH!ME morgen?

klik hier