Het Woudhuis wordt het belangrijkste onthaal-, informatie- en sensibiliseringscentrum van het Zoniënwoud en het startpunt voor boswandelingen door individuele wandelaars of groepen.

Didactisch en milieubewust

Dit gebouw zal in samenwerking met Leefmilieu Brussel worden beheerd en geanimeerd. Het energiezuinige gebouw zal een didactische functie hebben en wordt de vitrine bij uitstek voor actief ecoburgerschap. Het programma zal het bestaande Brusselse aanbod op het vlak van milieubescherming aanvullen.

Deze nieuwe ruimte zal worden gevestigd naast de piste en aan de rand van het bosgebied. De bosrand maakt deel uit van het project voor de herinrichting van de renbaan. Dankzij het Woudhuis wordt het originele karakter van die zone perfect bewaard.

Duurzame bouwmethode

Het Woudhuis zal vooral worden opgetrokken uit hout en is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Het huis omvat een onthaalruimte, een polyvalente zaal, sanitaire voorzieningen en een extra bureel. Het terras is deels overdekt, geeft uit op de renbaan en biedt zo een goed georiënteerde ontspanningsruimte.

Door zijn beperkte impact op het bos heeft het gebouw een educatieve en voorbeeldfunctie. De bouwmaterialen worden gekozen voor hun energieprestatie en duurzaamheid en hebben een minimale impact op het milieu:

  • houten constructie;
  • educatief dak met regenwaterrecuperatie;
  • droge urinoirs en toiletten met regenwater;
  • doeltreffende isolatie en verwarming met een warmtepomp;
  • gecontroleerde mechanische verluchting met warmterecuperatie en nachtkoeling;

Top